Search
Close this search box.
Home > Nieuws > 5G Industriële automatisering met Qualcomm

5G Industriële automatisering met Qualcomm

Delen

Schneider ElectricCapgemini en Qualcomm Technologies, Inc. kondigden tijdens MWC Barcelona 2023 hun samenwerking aan, voor een unieke geautomatiseerde hijsoplossing mogelijk gemaakt door 5G. De bedrijven werken samen aan het ontwerp en de installatie van de oplossing in het hijslaboratorium van Schneider Electric in Grenoble.

Door het vervangen van bekabelde connecties met draadloze verbindingen en het bij elkaar brengen van bestaande draadloze verbindingen van Schneider Electric’s industriële automatiseringssysteem, laat de 5G Private Network-oplossing zien hoe het de implementatie van digitale technologie kan versimpelen en optimaliseren op industriële locaties.

Van luchtvaart- en auto-industrie tot staalproductie en scheepvaart: hijstoepassingen spelen een cruciale rol in de supply chain en productieactiviteiten waarbij zware materialen en goederen over soms honderden meters worden vervoerd. De kraantoepassingen zijn ontworpen om te functioneren in uitdagende industriële omgevingen, bijvoorbeeld onder extreme temperaturen en over grote afstanden.

“Digitale transformatie helpt klanten van Schneider Electric om stapsgewijze vooruitgang te boeken op het gebied van productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid. Maar geen bedrijf kan dat alleen”, aldus Marc Lafont, Vice President Innovation and Upstream Marketing bij Schneider Electric. “Schneider Electric is altijd een voorstander geweest van samenwerking en de innovatie die daarbij hoort. Deze baanbrekende end-to-end 5G-oplossing, is een perfect voorbeeld van de kracht van samenwerking, nu we deze oplossing dit jaar bij eindgebruikers testen. Bovendien zullen we op korte termijn meer industriële 5G-use-cases valideren in verschillende toepassingen voor discrete productie, hybride automatisering en procesautomatisering. Op langere termijn zullen we experimenteren met een diepere integratie van 5G-technologie in onze automatiseringsapparatuur.”

Draadloos, geautomatiseerd hijsen
Geautomatiseerde hijssystemen verhogen de productiviteit, veiligheid en operationele prestaties. Wel vereisen ze snelle reactietijden, hoge precisie en betrouwbaarheid, 24/7 beschikbaarheid en handmatige en zelfstandige mogelijkheden. Bovendien moeten verschillende systemen naast elkaar ingesteld zijn op hetzelfde netwerk met videocamera’s, voor monitoring en bediening op afstand en PLC’s (Programmable Logic Controllers) voor verschillende besturingsfuncties, waaronder automatisering, bediening op afstand en veiligheidsfuncties.

Dankzij de lage latency kenmerken van 5G kan het systeem glasvezelkabels vervangen bij bediening op afstand. Hierdoor wordt het netwerk minder complex, vermindert het aantal draden en biedt het op de lange termijn betrouwbare connectiviteit.

“Deze samenwerking met Schneider Electric laat het unieke vermogen van Capgemini zien om samen met klanten technologieën te benutten om te innoveren en nieuwe use cases voor hun industrie te creëren. De 5G end-to-end oplossing op maat is een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van 5G voor industriële communicatie. Het illustreert echt de potentie om een deel van de industrie te transformeren”, aldus Fotis Karonis, Group Leader of 5G and Edge Computing bij Capgemini.

“Er ligt een enorme kans om 5G te gebruiken om bedrijfsconnectiviteit sterk te verbeteren. Daarom investeren we in dit opkomende ecosysteem door praktische innovaties te bieden voor 5G Private Networks,” zegt Enrico Salvatori, Senior Vice President, Qualcomm Europe, Inc. en President, Qualcomm Europe/MEA. “Onze nieuwste technologieën versnellen de talrijke voordelen die moderne 5G Private Networks bieden aan partners als Schneider Electric en Capgemini. Door een vooraf geïntegreerde oplossing mogelijk te maken met keuze uit meerdere leveranciers, samen met Open RAN-automatisering en beheertechnologie om de implementatie, het beheer en de aanpasbaarheid van privénetwerken te stroomlijnen, helpen we de complexiteit te verminderen en de time-to-market wereldwijd te versnellen.”

Capgemini heeft nauw samengewerkt met Schneider Electric om een geoptimaliseerde end-to-end 5G-oplossing te ontwerpen en bedrijfsresultaten te identificeren voor de industriële gebruikerscase van Schneider Electric. Ook heeft Capgemini de systeemintegratie ondersteund op basis van de nieuwste innovaties van Qualcomm Technologies. Ten slotte heeft Capgemini Schneider Electric geholpen bij de integratie van het 5G-netwerk in de gebruikerscase, om het systeem te karakteriseren en te optimaliseren.

De expertise van Schneider Electric op het gebied van industriële automatisering in combinatie met de ervaring van Qualcomm Technologies op het gebied van draadloze technologieën, compute en AI-innovaties, plus de praktijkervaring van Capgemini op het gebied van netwerkimplementatie en systeemintegratie komen samen om prestaties te verbeteren en tegelijkertijd de systemen minder complex te maken. Dit resulteert in een snellere oplevertijd en verbeterde KPI’s voor klanten die gebruik maken van geautomatiseerde hijstoepassingen.

De 5G private netwerkhijsoplossing:

  • Vervangt bekabelde en draadloze verbindingen voor verschillende essentiële PLC-controlestromen en tijdgevoelige videostromen die veel gebruikerscases voeden.
  • Werkt in de radiofrequentiebandbreedte van 3,8GHz, met een Athonet-kernnetwerk van enterpriseklasse en Airspan Small Cells die gebruikmaken van het Qualcomm® FSM™100 5G RAN Platform, waardoor de connectiviteitsprestaties aanzienlijk verbeteren en nieuwe gebruikerscases mogelijk worden.

Naast de industriële kernfuncties kan het Private 5G automatisch hijssysteem nu worden ingezet voor aanvullende digitale gebruikerscases, zoals augmented operators mogelijk gemaakt door XR (eXtended Reality) en wearable apparaten.

Delen

Automatie PMA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste IA-nieuws en ontvang maandelijkse een e-mail.


Evenementen

Bekijk de agenda voor aankomende evenementen, congressen en beurzen binnen de industriële automatisering.

ADVERTENTIES