Search
Close this search box.
Home > Nieuws > De sleutel tot duurzamere industriële aandrijvingen

De sleutel tot duurzamere industriële aandrijvingen

Delen

Recent onderzoek van ABB, uitgevoerd tussen juni en september 2023, wijst uit dat het gebruik van energiezuinige elektromotoren in industriële toepassingen een gemiddelde energiebesparing van 31 procent kan opleveren. Deze ontdekking is niet alleen een doorbraak in technologische efficiëntie, maar biedt ook een ongekende kans om bij te dragen aan een duurzamere en koolstofarme toekomst.

Impact van energie-efficiëntie in elektromotoren

Het gebruik van energiezuinige elektromotoren in de industrie is niet alleen een technische verbetering, maar ook een essentiële stap in de richting van een duurzamere bedrijfsvoering. De mogelijkheid om het elektriciteitsverbruik te verlagen door het verbeteren van het rendement van deze motoren leidt direct tot een aanzienlijke vermindering van de kooldioxide-uitstoot. Bovendien is de return on investment (ROI) voor bedrijven indrukwekkend. In verschillende landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Duitsland, kan het investeren in energiezuinige elektromotoren resulteren in significante kostenbesparingen en een snelle terugverdientijd.

Energiezuinige elektromotoren in de strijd tegen klimaatverandering

Tijdens evenementen zoals COP28 wordt de nadruk gelegd op het belang van technologische innovaties in de strijd tegen klimaatverandering. De resultaten van ABB’s onderzoek benadrukken hoe belanghebbend energiezuinige elektromotoren zijn in deze strijd. Met meer dan 300 miljoen industriële elektromotoren wereldwijd, waarvan meer dan de helft verouderd is, ligt er een enorme kans voor energie- en uitstootbesparing. Door het vervangen van oude motoren door moderne, efficiëntere varianten, kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

Potentieel van energiezuinige elektromotoren in diverse industrieën

De studie van ABB omvatte een breed scala aan industrieën, waaronder de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, chemische verwerking, energieproductie en HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning). In deze sectoren bleken vooral systemen zoals ventilatoren en pompen aanzienlijke energiebesparingen op te leveren. Dit illustreert het potentieel van energiezuinige elektromotoren in een diversiteit aan toepassingen en onderstreept de veelzijdigheid en toepasbaarheid van deze technologie.

Toekomst van industriële energie-efficiëntie

Het rapport ‘The Case for Industrial Energy Efficiency’, gepubliceerd door de Energy Efficiency Movement, benadrukt de rol van energiezuinige elektromotoren in het bevorderen van industriële energie-efficiëntie. Dit rapport biedt bedrijfsleiders inzicht in hoe volwassen technologieën niet alleen een significante impact hebben op kostenbesparing en emissiereductie, maar ook snel en zonder complexe of dure projecten geïmplementeerd kunnen worden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op het nieuwsplatform IndustrieVandaag

Delen

Automatie PMA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste IA-nieuws en ontvang maandelijkse een e-mail.


Evenementen

Bekijk de agenda voor aankomende evenementen, congressen en beurzen binnen de industriële automatisering.

ADVERTENTIES