Search
Close this search box.
Home > Nieuws > €70 miljoen kabinetssteun voor IPCEI

€70 miljoen kabinetssteun voor IPCEI

Delen

De recente goedkeuring van de Europese Commissie voor de financiering van Nederlandse projecten binnen de IPCEI Next Generation Cloud Infrastructure and Services (CIS) markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van innovatieve cloudoplossingen in de Europese Unie. IPCEI (Important Project of Common European Interest ) vertegenwoordigt een uniek samenwerkingsmodel waarbij meer dan honderd industriële bedrijven en kennisinstellingen uit twaalf EU-landen de handen ineenslaan. Deze samenwerking beoogt de ontwikkeling van geavanceerde en innovatieve cloudtechnologieën, die belanghebbend zijn voor de versterking van de Europese digitale infrastructuur.

Het primaire doel van IPCEI CIS is het verminderen van technologische afhankelijkheden en het verstevigen van de Europese positie op de wereldmarkt, terwijl tegelijkertijd de deelbaarheid van data en de toepasbaarheid van cloudtechnologieën worden verbeterd. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven, maar draagt ook bij aan de algehele economische groei van de EU.

Rol Nederlandse kabinet en private investeringen

Het Nederlandse kabinet speelt een belangrijke rol in dit proces door een bijdrage van 70 miljoen euro te leveren aan de ontwikkeling van deze cloudinnovaties. Deze overheidssteun, gecombineerd met substantiële private investeringen van betrokken ondernemingen en kennisinstellingen, resulteren in een totaalbudget van vier miljard euro aan publiek-private investeringen voor IPCEI CIS. Met de goedkeuring van de EU kan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nu verdere financieringsbeslissingen nemen, die de Nederlandse bijdrage aan dit belangrijke Europese project zullen versterken.

Innovatie en marktverstoring

Een van de voornaamste doelstellingen van IPCEI CIS is het bevorderen van innovatie en het aanpakken van marktverstoringen. IPCEI stimuleert ook de creatie van nieuwe bedrijfsmodellen die data als drijfveer gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de benutting van het Industrial Internet-of-Things (IoT). Nederlandse ondernemers en onderzoekers, waaronder toonaangevende instellingen zoals Leaseweb Global, TNO, AMS-IX, en Asperitas, richten zich in hun innovaties op aspecten zoals duurzaamheid, cyberveiligheid, en de flexibiliteit van nieuwe clouddiensten en -infrastructuur.

Belang IPCEI voor de Europese en Nederlandse economie

IPCEI projecten spelen een vitale rol in het ondersteunen van de Europese en Nederlandse economie. Ze zijn niet alleen van belang voor de huidige banenmarkt en inkomsten, maar vormen ook een fundamentele basis voor de toekomstige economische groei. Deze projecten, variërend van cloud- en data-infrastructuur tot aan waterstof- en halfgeleidertechnologieën, zijn essentieel voor de duurzame ontwikkeling en het concurrentievermogen van de Europese Unie op het wereldtoneel.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op het nieuwsplatform IndustrieVandaag

Delen

Automatie PMA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste IA-nieuws en ontvang maandelijkse een e-mail.


Evenementen

Bekijk de agenda voor aankomende evenementen, congressen en beurzen binnen de industriële automatisering.

ADVERTENTIES