Search
Close this search box.
Home > Nieuws > Weidmüller: Web-gebaseerde besturing van windturbines

Weidmüller: Web-gebaseerde besturing van windturbines

Delen

Door: John van Leeuwen (NEC65 / NEN, Weidmüller Benelux) 

Het u-OS operating systeem van Weidmüller maakt web-based engineering mogelijk op de windturbines van Rengineers. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in industriële verbindings- en automatiseringstechnologie, rust onshore windturbines van Rengineers uit met het u-OS operating systeem, de PROCON-WEB web HMI en u-control besturingssystemen. De systemen van Weidmüller vergemakkelijken de ontwikkeling van de besturingstechnologie voor de windturbines. Daarnaast vereenvoudigen ze de inbedrijfstelling van de turbines.

Fort Pampus

De door Weidmüller uitgeruste turbines van Rengineers worden in heel Europa gebruikt. Onder andere zijn te vinden op het eiland Fort Pampus. Het eiland was oorspronkelijk een basis voor soldaten en staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als onderdeel van een renovatieproject is een initiatief gestart om de energievoorziening van het eiland volledig zelfvoorzienend te maken. Naast biogasinstallaties zijn er een batterijbeheersysteleeem en waterkracht geïnstalleerd. De elektriciteit op het eiland wordt opgewekt door fotovoltaïsche en windkrachtcentrales. Rengineers beheert het gehele Energy Management System (EMS).

Weidmüller heeft bewezen een uitstekende partner voor Rengineers te zijn als het gaat om automatisering en digitalisering. Dankzij het open ontwerp van haar portfolio kan het bedrijf haar producten gemakkelijk integreren in de windturbines. Met name de u-control edge en besturingssystemen waren eenvoudig op te zetten en te installeren in de windturbines.

Illustratie: Weidmüller

Rengineers en Weidmüller

Rengineers heeft tevens gekozen voor het u-OS operating systeem van Weidmüller. “Elke afzonderlijke windturbine wordt gebruikt in verschillende toepassingsomgevingen. Om deze omgevingen te harmoniseren en ze als één geheel te laten werken, moesten er heel wat uitdagingen overwonnen worden. Dankzij u-OS is dit gestandaardiseerd”, legt Leen van den Brink, Lead Engineer bij Rengineers uit. Het operating systeem biedt nog meer voordelen voor de windturbinefabrikant. Het feit dat u-OS native Codesys ondersteunt, vereenvoudigt het programmeerproces voor engineers aanzienlijk. Daarbij profiteren ze van de kennis van de Codesys-community, die veel voorbeelden kan geven van hoe een project moet worden uitgevoerd. Een ander voordeel voor het bedrijf was dat u-OS webgebaseerd is. Dit zorgt voor veel meer flexibiliteit.

Rengineers heeft voor PROCON-WEB voor HMI-besturing op locatie gekozen. Ook hier speelt de webmogelijkheid van de software een belangrijke rol. “We kunnen nu de operationele gegevens van een windturbine online uitlezen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld storingsdiagnose op afstand uitvoeren. Onze technici hoeven niet meer helemaal naar de locatie van de windturbine te reizen, of dat nu op een eiland is of diep in de natuur. “, aldus Leen van den Brink. Dit komt doordat technici de geproduceerde elektriciteit, bedrijfsgegevens en windsnelheid kunnen controleren via een mobiel apparaat. Op dezelfde manier gebruiken klanten de door Rengineers ontwikkelde Windup App om te zien hoeveel elektriciteit hun systeem produceert en aan het elektriciteitsnet levert – met behulp van een smartphone als ze onderweg zijn.

De oorspronkelijke bedoeling was om slechts één partij windturbines uit te rusten met Weidmüller producten. Vanwege het brede scala aan functies besloot Rengineers echter om ook oplossingen van de leverancier te gebruiken voor de toekomstige productielijnen.

Energie-zelfvoorzienend en fossiel-vrij

Dankzij de samenwerking tussen de twee bedrijven werd het eiland Pampus met succes uitgerust met de benodigde windturbines. Het UNESCO Werelderfgoed is nu energie-zelfvoorzienend en fossiel-vrij. “Met onze producten en oplossingen voor industriële IoT en automatisering helpen we de wereld van morgen vorm te geven. Bovendien zijn we actief in verschillende sectoren: van hernieuwbare energie tot machinebouw, van procesoptimalisatie tot intralogistiek. Wij begeleiden onze klanten op hun weg naar het Industriële IoT”, legt Dr Thomas Bürger, hoofd Automation Products and Solutions Division bij Weidmüller, uit.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op het nieuwsplatform IndustrieVandaag

Delen

Automatie PMA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste IA-nieuws en ontvang maandelijkse een e-mail.


Evenementen

Bekijk de agenda voor aankomende evenementen, congressen en beurzen binnen de industriële automatisering.

ADVERTENTIES